Kraftens hus
Kraftens hus är Sveriges första stödcenter för cancerberörda. Verksamheten är ett komplement till den cancerrehabilitering som påbörjas inom specialistvården och de behandlingar och aktiviteter som erbjuds där.
Kraftens hus är en ideell aktör och riktar sig till cancerdrabbade, närstående och de som förlorat någon i sjukdomen. Verksamheten erbjuder mötesplatser för värdeskapande, där besökare kan delta i informella samtal runt fikabordet, organiserade samtalsgrupper och föreläsningar men också andra typer av aktiviteter.
Var finns Kraftens hus?
Kraftens hus finns idag med verksamhet på flera ställen i Sverige – förutom i Borås och Göteborg även i Stockholm, på Gotland och i Jämtland. Under 2025 kommer Kraftens hus att påbörja arbetet att bygga upp ett digitalt Kraftens hus.
Målet är att ge stöd till alla cancerberörda – ett behov som blir alltmer uppmärksammat.
Värdeskapande aktiviteter
Värdeskapandet på Kraftens hus uppnås genom de aktiviteter och det innehåll verksamheten erbjuder, som främjar socialt, fysiskt, emotionellt och praktiskt välmående, samt höjer kunskapen om cancer och dess påverkan på livet.
Genom olika typer av aktiviteter strävar vi efter att ge cancerdrabbade och deras närstående förutsättningar för att uppleva en meningsfull och fungerande vardag och hitta stöd i sin väg tillbaka till vardagen och arbetslivet.
Verksamheterna leds av verksamhetsledare och det finns fler professionella medarbetare i arbetsgruppen. Inom verksamheten finns även volontärer som bidrar med tid och kompetens.
Ur ett samhällsperspektiv är rehabilitering viktig då den underlättar behandling, förebygger ytterligare vårdbehov och gör det lättare att återgå till vardagslivet. På Kraftens hus bejakas det friska hos varje individ, och ambitionen är att besökare ska få med sig verktyg och stöd som bidrar till en högre livskvalitet.
Ett patientinitiativ från Västsverige
Kraftens hus är en social innovation som är initierad och designad av, för och tillsammans med cancerberörda. Verksamheten byggdes upp i Borås och har sin grund i en förstudie som genomfördes vid Regionalt cancercentrum väst (RCC Väst) under 2016 på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Förstudien genomfördes tillsammans med Centre for Healthcare Improvement vid Chalmers tekniska högskola och har sin grund i initiativ och engagemang från Patient- och närståenderådet vid RCC Väst. Under förstudien utvecklades en verksamhetsmodell för att möjliggöra spridning av Kraftens hus till fler orter i Sverige.
En del av Canceröverenskommelsen 2025
I Canceröverenskommelsen 2025 finns Kraftens hus omnämnda genom att RCC uppmanas arbeta för att stärka patientens förmåga till en aktiv rehabilitering, exempelvis genom stöd till initiativ såsom Kraftens hus. Även i förslaget till uppdaterad Cancerstrategi talas om civilsamhällets roll för att komplettera vårdens insatser.
Gruppintervention för cancerdrabbade
Kraftens hus i Borås och Göteborg har med ekonomiskt stöd från RCC Väst arbetat fram interventionen Vägen framåt med Kraftens hus – att hitta styrka och mål.
Interventionen syftar till att hjälpa deltagarna/cancerdrabbade att få ökad fysisk och psykisk hälsa, få stöd i att navigera i samhället och komma i gång i aktivitet, sysselsättning eller arbete. Den syftar också till att stödja cancerdrabbade att finna egna verktyg för att nå kraft och styrka efter cancerbehandlingen och hitta tillbaka till ett vardagsliv som fungerar och därmed känna delaktighet i samhället.
Målgruppen för interventionen är cancerdrabbade i arbetsför ålder, som har avslutat eller är på väg att avsluta sin cancerbehandling. De erbjuds att delta i en gruppintervention under 6 veckor.
Utvärdering av Kraftens hus verksamhet
Under 2020 gjordes en utvärdering av Kraftens hus verksamhet inför Hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut om fortsatt finansiering. Utvärderingen genomfördes av Centre for Healthcare Improvement (CHI) i samarbete med RCC Väst. Utvärderingen bygger på intervjuer med besökare på Kraftens hus i Borås och representanter från centrala samverkanspartners samt på analysmetoden ”concept mapping”.
Utvärderingen visar att verksamheten, som tillgodoser många viktiga behov som den traditionella vården inte kan erbjuda värderas högt av personer som drabbats av cancer, men också av närstående och olika samhällsaktörer. Många cancerberörda berättade om en känsla av ensamhet i sin sjukdom och Kraftens hus beskrivs som en läkande plats, där det informella samtalet och gemenskap är ett av de mest centrala värdena med verksamheten.
Cancerdrabbade och närstående bekräftar också att de erhållit nya kunskaper och erfarenheter genom samvaro, samtal, aktiviteter och föredrag, vilket har gett dem en stärkt självkänsla, förmåga till egenvård och verktyg för att må bättre och komma vidare i rehabiliteringen tillbaka till ett fungerande vardagsliv.
Finansiering
Verksamheterna basfinansieras genom ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen. Dessutom finns andra bidragsgivare såsom kommun, näringsliv och andra organisationer i civilsamhället.
Mer information om Kraftens hus
Läs mer om Kraftens hus och hitta kontaktuppgifter till verksamheterna på Kraftens hus webbplats.